Laatste update 13:45
9

Sesamstraat introduceert autistische Muppet

De Amerikaanse versie van Sesamstraat heeft een nieuw figuurtje geïntroduceerd: Julia. Ze heeft een roze jurkje, een gele vacht en autisme. Ze werd zondagavond voorgesteld in een programma van de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Gedurende de afgelopen 25 jaar is het aantal diagnoses van autisme fors toegenomen in Amerika. De kans dat kleine kinderen in aanraking komen met andere kinderen die scoren op het autisme spectrum is vrij hoog. Met het personage Julia willen de schrijvers dit normaliseren: ‘Zodat wanneer kinderen ze in hun eigen leven tegenkomen, het niet raar voor ze is. En ze kunnen zien dat kinderen met autisme ook hun vriendjes kunnen zijn.’ Aldus Christine Ferraro, een van de schrijvers van Sesamstraat.

Sesamstraat schuwt moeilijke onderwerpen niet. Over de jaren heen hebben ze zo bijvoorbeeld items gemaakt over discriminatie, handicaps, en huidskleur. De schrijvers en makers van de show werken samen met kinderpsychologen en doen vaak erg veel research om het programma zo leuk en goed mogelijk voor kinderen te maken.

Ook over Julia is goed nagedacht. Ze heeft geen knopen, strikken, of andere dingen op haar kleding die haar af zou kunnen leiden. Ze heeft een moeilijke reactie op te veel prikkels en geluid, heeft soms even een pauze nodig, maar kan uiteindelijk op haar eigen manier heel leuk meespelen met de andere kinderen. Het nog niet duidelijk hoe vaak Julia een rol zal hebben in de serie.
Kijk hier mee in een kijkje achter de schermen bij Sesamstraat, om te zoen hoe de nieuwe muppet tot stand gekomen is.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)