Laatste update 22:04
16

‘Shakespeare was eigenlijk werk van een Italiaanse immigrant’

Drie onderzoekers – toevallig van Italiaanse afkomst – claimen dat de werken van Shakespeare niet door de Britse bard zelf zijn geschreven maar door de Siciliaanse letterkundige John Florio (1553-1625). Over hun theorie, die al langer de ronde doet, wordt momenteel een tv-serie gemaakt. De ontdekking is een nieuwe klap voor Engeland, waar de Brexiteers juist terug willen keren naar de glorietijd van de succesauteur die wereldberoemd werd met vondsten als ‘to be or not be’.

Volgens het verhaal moest Florio uit Sicilië vluchten vanwege de Inquisitie, de wrede religieuze onderdrukking door de katholieke kerk. Hij belandde in Londen en vond onderdak bij een Engelse graaf. In datzelfde kasteel verbleef ook William Shakespeare. Florio schreef vervolgens de stukken en kon daarbij putten uit de immense kennis die zijn vader bezat. Shakespeare vertolkte de teksten vervolgens.

De Italianen achterhaalden dat John Florio ook nog een andere beroemde Europese auteur heeft beïnvloed: Miguel de Cervantes, auteur van ’s werelds eerste roman Don Quichotte. Van de ontdekkingen is eerder een theaterstuk gemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)