29

Sky schrapt tv-uitzending waarin witte acteur Michael Jackson speelt

Tv-zender Sky heeft een aflevering van het satirische Urban Myths geschrapt na klachten van de kinderen van Michael Jackson. Hun vader werd in de aflevering gespeeld door Joseph Fiennes, een witte acteur.

Direct na het zien van het promofilmpje voor de aflevering schreef dochter Paris Jackson op Twitter: ‘Ik voel me zo ontzettend beledigd hierdoor, net als waarschijnlijke vele andere mensen, eerlijk gezegd vind ik het om te kotsen.’

De aflevering in kwestie vertelt het verhaal dat de ronde doet over hoe Jackson direct na de aanslagen van 11 september 2001 geen vlucht kon boeken en daarom samen met Elizabeth Taylor en Marlon Brando in een auto het land doorkruiste.

Volgens de regisseur van Urban Myths, Ben Palmer, hebben mensen te snel hun conclusies getrokken over de vertolking. Volgens hem heeft Fiennes ‘een lief, genuanceerd en karaktervol personage’ neergezet. Joseph Fiennes zelf had eerder, toen bekend werd dat hij de rol had geaccepteerd, al gezegd dat mensen vooral moesten onthouden dat het om satire ging.

Dat Jacksons huid in 2001 nagenoeg wit was en hij al vele zichtbare gezichtsoperaties had ondergaan, neemt niet weg dat familie van de overleden zanger en veel van zijn fans vinden dat Sky zich schuldig heeft gemaakt aan whitewashing, het casten van witte acteurs om van oorsprong zwarte personages te spelen. Volgens de kinderen van Jackson heeft Sky daarnaast een karikatuur van hun vader gemaakt. Paris Jackson:

‘Het maakt me kwaad te zien hoe ze opzettelijk zo beledigend te werk zijn gegaan. Niet alleen richting mijn vader, maar ook richting mijn peetmoeder Liz [Taylor, red.]. Waar is het respect gebleven. Ze hebben zich kapot gewerkt voor hun bijzondere nalatenschap. En dan zo’n schandalige vertoning.’

Geef een reactie

Laatste reacties (29)