9

Sms-junkies net zo gevaarlijk als dronken bestuurders

Apparaat voorkomt dat sms-junkies de auto kunnen starten

In Amerika overlijden jaarlijks 5,500 mensen doordat ze afgeleid worden tijdens het rijden. Nog eens een half miljoen mensen raken gewond omdat ze nog net even dat ene berichtje willen sturen. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn sms-junkies net zo gevaarlijk als dronken bestuurders. De wetenschappers constateren echter dat deze sms-junkies hun verslaving niet serieus nemen en een wetswijziging hun gedrag niet verandert.


ORIGOSafe is een nieuwe apparaat dat het starten van de auto blokkeert als je telefoon niet eerst ‘veilig is geparkeerd’. Anders dan andere apparaten die inmiddels op de markt zijn, weerhoudt het een bestuurder er echt van om niet aan zijn telefoontje te komen tijdens het rijden. Systemen als TXTBlocker en cellControl konden tot nu toe alleen het ontvangstsignaal voor tekstberichten uitschakelen.

Pas wanneer je telefoon in het ‘ontgrendelstation’ is geplaatst kan de auto gestart worden. Wie tijdens het rijden toch zijn smartphone uit het station haalt, krijgt een loeiend alarm om zijn oren. Ook kun je zelf instellen bij hoeveel overtredingen je wil dat een ‘systeemmanager’ wordt ingeschakeld. Dit kan bijvoorbeeld een vriend of een ouder zijn. Wanneer je eigen ingestelde limiet aan overtredingen is bereikt, zal je systeemmanager gewaarschuwd worden. Alleen deze systeemmanager kan er weer voor zorgen dat de auto weer gestart kan worden. Als je dus echt de fout in gaat, moet je dus van de weg af.

In Amerika wordt het gebruik van de smartphone door bestuurders als een steeds bedreigender gevaar op de weg beschouwd. De overheid steekt veel geld in onderzoeken om te bekijken hoe het gebruik van de smartphone in de auto helemaal verboden kan worden. Bij wet is sms’en door de bestuurder nog niet verboden, maar in veel staten delen agenten boetes uit als ze het zien.

Mashable: Device disables car to prevent driver from texting

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)