Laatste update 14:09
11

SNL hilarisch over de ongemakkelijke wending van de #MeToo-discussie

Vanity Fair noemt het ‘een van de scherpste SSNL-sketches in tijden’. En nog wel over een van heetste hangijzers waar ook SNL zelf mee worstelt. Hoe te reageren op #MeToo-verhalen?

Een gezellig keuvelend gezelschap bestaande uit Will Ferrell, Kate McKinnon, Kenan Thompson, Beck Bennett, Aidy Bryant en Heidi Gardner dineert in een restaurant dat een uitstekende recensie heeft gekregen van de New York Times. “Over de New York Times gesproken”, zegt Heidi Gardner, “heeft iemand van jullie dat opinieartikel gelezen over…” Haar partner grijpt meteen in “Schat, niet doen…”

Het bewuste opinieartikel gaat over de zaak rond de acteur Aziz Ansari. Die werd er door een anonieme vrouw in een lang artikel op de feministische website Babe van beschuldigd dat hij haar signalen dat ze geen seks wilde negeerde. De vrouw had uit eigen beweging met hem afgesproken, was daarna meegegaan naar zijn appartement. Ze voelde zich ongemakkelijk maar had zich uitgekleed en hem gepijpt. Er was geen geweld of intimidatie aan te pas gekomen, wel voelde de vrouw zich onder druk gezet. Op de terugweg naar huis huilde ze.

Het oorspronkelijke stuk werd 2,5 miljoen keer gelezen en maakte een heftige discussie los. Was dit nog #MeToo of betrof dit een date die ontspoorde? Had Ansari beter moeten weten en hangt hij terecht in de schandpaal?

De discussie wordt lastig omdat bij seksuele misdragingen al gauw sprake is van bagatelliseren en er mede daarom volgens hardliners van de beweging geen onderscheid gemaakt moet worden in de ernst van de feiten. Actrice Minnie Driver stelde bijvoorbeeld dat je niet kunt zeggen dat een verkrachting erger is dan de ongewenste confrontatie met een man die zijn geslachtsdeel toont.

Net als bij een deel van de racisme-discussie ontspint zich rond #MeToo de vraag wat je nog wel of niet kan zeggen en doen. SNL geeft daar op gepaste, uiterst komische wijze vorm aan.

In dezelfde uitzending zet SNL de mannen die het zweet uitbreekt als ze denken aan de #MeToo te kijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)