5

Sociale media maken criminelen sexy

Bikini-effect doet gebruikelijke verontwaardiging verdampen

De perfecte misdaad pleeg je niet met een uitgekookt plan maar gewoon met een bikini of een zwoele blik. Dat lijkt althans het beeld dat ontstaat op sociale media waar gebruikers zich verlekkeren aan sexy criminelen. In plaats van dat zoals gebruikelijk de schandpaal of galg wordt geëist door de verontwaardigde meute reageerders, regent het nu aanbiddingen.

“Alsjeblieft, ontvoer me”, roept een reageerder naar de 21-jarige Stéphanie Beaudoin die in Canada terecht staat voor 114 misdrijven, waaronder 42 inbraken waarbij ze minderjarigen betrok, inclusief een 13-jarige. Le Journal de Montréal zette wat sexy foto’s van de vrouw die terecht staat online en maakte een tsunami aan complimenten los voor de studente verpleegkunde uit Montreal die op het criminele pad belandde. Waar normaal verontwaardiging criminelen ten deel valt blijkt de seksualisering een probaat middel om de gebruikelijke geschoktheid over de misdaad te dempen.

Eerder gebeurde dat al bij de Amerikaan Jeremy Meeks die werd gearresteerd wegens verboden wapenbezit. Meeks verbleef al eens jarenlang in de gevangenis maar nadat de politie na zijn hernieuwde arrestatie een foto van de aantrekkelijk ogende Meeks online zette raakten sociale media in opperste vervoering en werd de verdachte met tienduizenden likes beloond. Er werden hem zelfs modellencontracten aangeboden. De vraag is of hij die kan verzilveren want hem hangt een maximumstraf van tien jaar cel boven het hoofd.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)