Laatste update 11:27
55

SP: sluit Brabant af tijdens carnaval

Verkiezingsstunt, carnavalsgrap of iets anders? De SP-fractie in de Provinciale Staten wil dat de bruggen die Noord-Brabant met de rest van het land verbinden worden afgesloten tijdens carnaval. De SP’ers Joep van Meel uit Breda en Roy de Jonge uit Halsteren ergeren zich aan ‘Bovensloters,’ zoals mensen van boven de grote rivieren worden genoemd, die carnaval niet serieus nemen. Inwoners van Breda blijven zelfs weg uit het centrum op zaterdagavond, vanwege ‘deze invasie van bovensloters,’ aldus Van Meel en De Jonge: “De Bovensloters komen zonder echte carnavalskleding naar onze steden en dorpen, begrijpen helemaal niets van de polonaise en worden boos als er een beetje bier over hun schoenen loopt.”

De liefhebbers van carnaval zeggen niemand uit te willen sluiten. Tegen BN De Stem zeggen ze: “We willen ook niemand discrimineren, maar onze vragen hebben wel degelijk een serieuze ondertoon. We hebben namelijk te maken met een probleem dat veel Brabanders voelen en wij hebben het podium om het te agenderen. Er is steeds vaker geweld tegen hulpverleners, mensen blijven weg uit het centrum van hun eigen stad. Onze boodschap is: doe gezellig mee. Zo niet? Blijf dan lekker thuis in Rotterdam!’’

Hoewel de brief een zeer formele vorm heeft, moet het ook weer niet al te serieus genomen worden, zegt Van Meel. “Natuurlijk doen we dit met een knipoog en zijn er genoeg andere onderwerpen waar we ons druk over kunnen maken.” Ondanks dat pleit hij voor een ‘verplichte carnavalsinburgeringscursus voor Bovensloters.’ Wie de test niet haalt, komt Noord-Brabant niet in tijdens carnaval, zeggen de SP’ers.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)