15

Spanje wil hond van ebola besmette verpleegster afmaken

Update: Rechter besluit dat hond moet worden afgemaakt ... Partner van verpleegster vecht in quarantaine voor zijn hond

De partner van de met ebola besmette Spaanse verpleegster vreest voor het leven van zijn hond. Javier Limon Romero werd na het slechte nieuws over zijn vrouw Theresa direct in quarantaine geplaatst. De Spaanse gezondheidsorganisatie beveelt nu dat de hond van het stel wordt ingeslapen, maar voor Romero is dat onbegrijpelijk.

Romero kreeg van het hoofd van de Spaanse gezondheidsautoriteit een persoonlijke brief waarin zonder enige uitleg staat dat de hond ingeslapen moet worden.

De man, Zarco, vroeg daarvoor mijn goedkeuring, maar ik heb dat voorstel sterk genegeerd. Daarop vertelde hij me dat hij wacht op de goedkeuring van de rechter om mijn huis binnen te treden en de hond mee te nemen.

De Madrileen plaatste de oproep op de Facebookpagina van de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie Villa Pepa Protective. In dat bericht schrijft hij dat voordat hij van huis wegging, een zak van 15 kilo voer en bakken water heeft achtergelaten. Zelfs de badkuip liet hij vollopen om er zeker van te zijn dat de hond genoeg water heeft.

Ik vind het oneerlijk. Een hond zou niet besmettelijk zijn voor een persoon en vica versa. En als ze daar niet zeker genoeg van zijn, kunnen er talloze alternatieven ondernomen worden zoals quarantaine voor de hond of hem onder observatie plaatsen. Of ze moeten mij dezelfde behandeling geven als de hond. Maar het is natuurlijk makkelijker met een hond.

Ook maakte Romero een petitie aan op internet die inmiddels door duizenden mensen is ondertekend. Naast de verpleegster Theresa en haar man zijn nog drie andere mensen in quarantaine geplaatst. Meer dan 50 mensen staan onder observatie. De Spaanse gezondheidsorganisatie onderzoekt momenteel hoe de besmetting bij Theresa Romero heeft kunnen voorkomen.

Update 21.52 uur

De rechter in Spanje heeft besloten dat de hond die luistert naar de naam Exalibur moet worden afgemaakt. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze hondensoort het ebolavirus mogelijk op mensen overdraagt”, laten hulpverleners weten.

Mashable.com: Spanish Officials Threaten to Euthanize Dog of Ebola Patient

Geef een reactie

Laatste reacties (15)