13

Spellingchecker verwoest Noors oorlogsmonument

Beeldhouwer: Software werkte alleen met de Engelse taal

Een pas onthuld monument ter herdenking van een heroïsche Noorse verzetsgroep die in de Tweede Wereldoorlog sabotage-acties uitvoerde tegen de Duitse bezetter, blijkt vol spelfouten te zitten. De kunstenaar die het bijna anderhalve ton kostende kunstwerk ontwierp, geeft de schuld aan de spellingchecker op haar computer.

Het monument, dat in november werd onthuld, is gewijd aan de zogeheten Pelle-gruppa, een communistische verzetsgroep die onder meer Duitse oorlogsschepen in de haven van Oslo tot zinken bracht. Het figuratieve beeld aan de kade van Oslo is ontworpen door Kirsten Kokkin, dochter van een van de twee nog levende leden van de Pelle-gruppa. De enorme lap tekst die op het monument staat schreef ze op een computer in de Verenigde Staten voorzien van een Engelse spellingchecker, bekent ze nu critici de kwestie aanhangig hebben gemaakt. Noors was als taal niet beschikbaar. Daardoor staan er spelfouten in, zeker bij typisch Noorse schrijfwijzen. Zo wordt in het Noors een getal gevolgd door een punt om er een rangtelwoord van te maken. Bijvoorbeeld 2. verdenskrig, Noors voor Tweede Wereldoorlog. Op het monument ontbreekt die punt veelal, maar niet consequent. In andere gevallen staan woorden verkeerd geschreven, zo ontbreekt bij het Noorse woord voor gemeenschap fellesskap een s.

Kunstenares Kokkin zegt dat de tekst door drie mensen is gecontroleerd. Het beeld dat uit een stuk is gegoten kan niet meer gecorrigeerd worden. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)