Laatste update 14:11
18

Spitting Image keert terug op het scherm en ‘gaat achter de klootzakken aan’

Na bijna een kwart eeuw keert een van de hardste politiek satirische programma’s terug op tv. Spitting Image, waarin premier Thatcher werd afgebeeld als iemand die gebruik maakte van het mannenurinoir en haar in ongenade gevallen kabinetsleden aan de krokodillen voerde en president Ronald Reagan voortdurend met de rode knop van zijn kernwapenarsenaal zat te spelen, herrijst uit de mottenballen. De spraakmakende anti-establishment serie werd in de jaren ’80 door 15 miljoen mensen bekeken en was ook in Nederland erg populair. De serie stopte in de jaren ’90 toen als gevolg van de Derde Weg-politiek de polarisatie tot een minimum daalde en de harde toon niet meer aansloeg.

Roger Law, een van de bedenkers, heeft in The Guardian bevestigd dat er een nieuwe serie komt, gericht op wereldleiders als Poetin, uitgedost in een SM-outfit, Meghan Markle die rondloopt in een glitter t-shirt met de opdruk ‘princess’ en Donald Trump die twittert met zijn kontgat. Er is al een pilot gedraaid.

“Het is een enorme chaos in de wereld en wat mij betreft is het beter dan naar het tv-scherm schreeuwen,” verklaart Law. De serie zal zich anders dan in de jaren ’80 vooral op het wereldtoneel richten en minder aandacht besteden aan Britse binnenlandse politiek. Voor de minder bekende kabinetsleden van Bois Johsnon is geen ruimte. “Als je toch achter de klootzakken aangaat, kun je je maar beter richten op de grootste klootzakken, dus de VS.”

Satirici klagen over Trump dat de president niet te persifleren valt omdat hij zelf iedere persiflage overtreft maar volgens de inmiddels 78-jarige Law geldt dat probleem niet bij poppen. “Poppen kunnen veel verder gaan dan acteurs en Jezus, wat gaan wij ver.” De Spitting Image versie van Trump is volgens hem een “totaal monster”.

De makers onderhandelen nog met Amerikaanse zenders over het uitzenden van de serie. In de jaren ’80 werd de serie in Nederland uitgezonden door de VPRO. Later maakte de AVRO een eigen versie onder de titel Medialand.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)