20

Stephen Fry en Benedict Cumberbatch eisen pardon voor 50.000 Britse homo’s

'Alan Turing hoefde niet vergeven te worden, de Britse overheid wel. De 49.000 andere Britse mannen verdienen ook gratie'

Alan Turing, de briljante wiskundige die aan de wieg stond van de moderne informatica en die bekend werd door zijn bijdrage aan het kraken van codes gegenereerd door de Duitse Enigma-machine, stierf een tragische dood. Na te zijn veroordeeld voor schennispleging werd hij in 1952 chemisch gecastreerd, alleen maar omdat hij op mannen viel. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord met behulp van een fatale dosis cyaankali. Pas in 1967 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en in 2013 ontving Turing postuum gratie van de Britse koningin voor zijn ‘misdrijf’.


Benedict Cumberbatch, die Turing vertolkt in de film The Imitation Game, spreekt schande van de behandeling van Britse homoseksuelen en pleit voor gratie voor alle mannen die om hun geaardheid werden vervolgd:

Alan Turing werd niet alleen vervolgd, maar je zou kunnen zeggen zelfs overgehaald om vroegtijdig een einde aan zijn leven te maken, door een samenleving die hem crimineel noemde omdat hij simpelweg de liefde zocht die hem toekwam, zoals alle mensen dat doen. Zestig jaar later claimt de regering hem te ‘vergeven’ door hem gratie te verlenen. Ik vind dit verwerpelijk, want de daden van Turing bruiken geen vergiffenis – die van hen wel – en de 49.000 andere vervolgde mannen verdienen hetzelfde.

Stephen Fry gaat nog een stap verder en is zelfs een campagne gestart om Turing op het briefje van 10 pond te krijgen. Hij zegt:

Moet Alan Turing gratie krijgen alleen omdat hij een genie was, terwijl tussen de 50.000 en 70.000 andere mannen gevangen zijn gezet, chemisch gecastreerd zijn, hun leven verwoest zagen of zelfs zelfmoord pleegden vanwege de wetten waaronder Turing leed? Het gevoel leeft dat als hij gratie verdient, dan al die mannen, wiens namen verwoest werden tijdens hun leven, maar die nog familie hebben, ook. Het was een smerige, kwaadaardige en afgrijselijke wet die veel chantage, ellende en onrust teweeg bracht. Turing staat symbool voor zijn tijd op een manier dat Oscar Wilde dat voor de zijne was.

Cc-foto: Stephen Fry bezoekt Bletchley Park, waar Turing en anderen werkte aan het kraken van de Duitse Enigma-codes, Christian Payne

Geef een reactie

Laatste reacties (20)