12

Straf voor Brit die zich als passagier door zelfrijdende auto liet vervoeren

Een Brit die de automatische piloot van zijn Tesla auto inschakelde en vervolgens op de passagiersstoel zichzelf liet vervoeren, heeft een rijontzegging van 18 maanden gekregen. Het incident dateert al van vorig jaar mei, toen de man door een mede-weggebruiker werd gefilmd. Deze week kwam de zaak voor de rechter en bekende de man schuld.

Volgens getuigen was het tijdens het incident druk op de weg. De auto van de Brit –die hij op dat moment krap een half jaar in zijn bezit had- reed zo’n 40 kilometer per uur. Op de gemaakte videobeelden is te zien hoe de auto langszij komt, terwijl de man op zijn gemak op de bijrijdersstoel zit, de armen achter het hoofd gevouwen.

Tijdens de rechtszaak gaf de man toe dat wat hij deed ‘dom’ was, maar volgens hem was zijn auto nu eenmaal in staat tot ‘iets geweldigs’ en was het simpelweg ‘ongelukkig’ dat hij dit keer betrapt werd. De officier van justitie had een hele andere uitleg:

Wat hij deed was hoogst onverantwoordelijk en had makkelijk in een tragedie kunnen eindigen. Hij bracht niet alleen zijn eigen leven in gevaar, maar ook dat van andere weggebruikers.

Ook Tesla zelf heeft in een reactie laten weten dat de zelfrijdende auto’s niet bedoeld zijn om zonder chauffeur op de weg te rijden. Zij noemen de automatische piloot slechts een ‘hulpfunctie voor een volledig alerte chauffeur’. Ook zegt Tesla dat bestuurders nooit volledig mogen vertrouwen op de automatische piloot in de auto: ‘Dit kan leiden tot ernstig letsel of de dood.’

Behalve een rijontzegging kreeg de man ook een taakstraf van honderd uur en een boete van omgerekend zo’n 2.000 euro.

Bron: The Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (12)