Laatste update 25 mei 2016, 11:48
106

Sylvana Simons in RTL Late Night: ‘Ik voel me minder veilig’

Schermafbeelding 2016-05-24 om 10.03.32Sinds Sylvana Simons vorige week aankondigde de politiek in te gaan door zich aan te sluiten bij de partij DENK, heeft ze zoveel narigheid over zich heen gekregen dat ze zich niet meer veilig voelt. Dat het zo hevig zou zijn, had ze op geen enkele manier kunnen voorspellen. Dat zei de presentatrice maandagavond in het programma RTL Late Night van Humberto Tan.

Aan de hand van drie voorbeelden vertelde Simons hoe heftig sommige reacties op haar beslissing waren. Een van die voorbeelden was de pagina over de ‘Sylvana uitzwaaidag’ die op Facebook in het leven was geroepen, waarop wordt gesuggereerd dat Nederland op 6 december Sylvana uit gaat zwaaien. Ook liet ze een foto zien van iemand die het beruchte witte Ku Klux Klan-pak met puntmuts online had gezet met daarbij de zin over Sylvana: ‘Ik heb me speciaal voor haar nog eens gewassen’.

Dat is geen kritiek en er is niets grappigs aan, vertelde ze daadkrachtig. Ze haalde een vergelijking aan met pesten om aan te geven hoe absurd het is dat we dit accepteren:

We zeggen tegen kinderen je mag niet pesten, maar als volwassenen mogen we wel beledigingen en houden we vast aan het recht om elkaar zo diep mogelijk te kwetsen.

Ook sprak ze over hoe ze opeens moest gaan nadenken over haar beveiliging terwijl ze nog niet eens officieel in de politiek zit. En dat mensen om haar heen moeite hebben met de vele beledigingen en vernederingen:

Het heeft enorme impact op de mensen om mij heen. Zij worden geconfronteerd met dingen waar ze niks mee te maken hebben. Ik heb het thuis besproken met mijn partner en kinderen, zij worden erdoor geraakt.

Simons haalde ook een voorbeeld aan van een artikel in het Parool waarin ze Surinaamse wordt genoemd, terwijl ze Nederlandse is. Volgens veel Nederlanders is ze als donkere vrouw kennelijk niet volwaardig, legde ze uit:

Er zit blijkbaar een grens aan je Nederlanderschap. Als je culturele roots ergens anders liggen, als je ouders of grootouders ergens anders vandaan komen.

De presentatrice vroeg ook nog aan Humberto Tan hoe hij zelf omgaat met dit soort thema’s. Tan antwoordde daarop: “Het is geen makkelijk onderwerp om te bespreken. Ik houd rekening met de omgeving.”

Op Twitter werd veel op het interview gereageerd. Met de te verwachte beledigende uitspraken, maar ook met betrokkenheid. Zo schreef minister Asscher:

Bekijk hier twee fragmenten uit het interview in RTL Late Night:


Lees ook: ‘Haatcampagne tegen Sylvana Simons neemt groteske vormen aan’

Geef een reactie

Laatste reacties (106)