6

Syrische kunstenaar verandert wereldleiders in kwetsbare vluchtelingen

De Syrische kunstenaar Abdalla Al Omari gaat met zijn schilderkunst momenteel in hoog tempo de wereld rond. Op zijn werken zijn wereldleiders te zien als vluchteling, kwetsbaar en gestript van al hun macht.

In Al Omari’s “De Kwetsbaarheid Serie” is bijvoorbeeld Donald Trump te zien als uitgeputte vluchteling, een slaapmatje op zijn rug gebonden, een kind in zijn armen. Maar Trump is niet de enige. Op de expositie in Dubai zijn op de werken ook Obama, Merkel en Erdogan te zien.

‘In eerste instantie werd ik vooral gedreven door mijn eigen ervaringen met ontheemd zijn en mijn woede daarover, net als elke Syriër sinds de oorlog uitbrak,’ zegt Al Omari. ‘Ik wilde in het begin vooral zien hoe het eruit zag als die zogenaamde grootse persoonlijkheden opeens in de schoenen van de vluchtelingen zouden staan.’

Al Omari wist al aan het begin van de oorlog in 2011 uit Syrië te vluchten en kreeg asiel in België. Hij woont momenteel in Brussel. Daar begon hij twee jaar geleden aan zijn portretten:

Ik voelde me verplicht meer betrokken te zijn en een boodschap over te brengen aan die leiders die in elk geval deels verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin zo veel Syriërs verkeren. Misschien zullen ze voelen hoe het is om zo kwetsbaar te zijn wanneer ze het in de spiegel zien, wanneer ze zichzelf zien.

Bron: Huffington Post

Geef een reactie

Laatste reacties (6)