61

Syrische vluchteling haalt perfecte Cito-score met behulp van Donald Duck

De Syrische Mrwan haalde dit jaar de hoogst mogelijke score voor de Cito-toets, ondanks het feit dat hij nog maar zo’n drie jaar in Nederland is. Het lukte hem in een korte tijd de taal volledig machtig te maken door hard te werken, veel bijles te nemen, en: de Donald Duck te lezen.

De vader van Mrwan zegt trots te zijn op zijn zoon. Toen ze moesten vluchten uit Syrië was zijn eerste doel het redden van het leven van hem en zijn familie. Maar daarnaast wilde hij een betere toekomst voor zijn kinderen. Dit was de reden dat hij asiel aanvroeg in Nederland, in plaats van in een ander land.

Toen Mrwan eind 2013 in Nederland aankwam, sprak hij geen woord Nederlands. Zijn moeder kreeg echter Nederlandse les om weer aan de slag te kunnen als wiskundedocent, en ook Mrwan ging toen twee dagen per week les volgen.

Zijn docente, Bep van Vliet, nam toen Donald Duck’s voor Mrwan mee. Aan de hand van de strips werd Mrwan de taal machtig, door uitleg te vragen over ieder woord dat hij niet begreep. Om nog beter te worden, zocht Mrwan op het internet naar ingewikkelde Nederlandse woorden. Hij bereidde zich voor op de Cito-toets door het woordenboek te lezen.

De Syrische jongen geef aan chirurg te willen worden. Met het behalen van een perfecte score van 550 op de Cito-toets, komt hij een stap dichter bij zijn droom. Aan het begin van het jaar kreeg hij namelijk nog havo/vwo-advies op basis van zijn taaltoets uit groep 6. Maar met zijn perfecte Cito-score kan hij nu naar het gymnasium.

AD: Syrische Mrwan haalde topscore met dank aan Donald Duck

Geef een reactie

Laatste reacties (61)