6

Te koop: de sandalen van Mahatma Gandhi

23.000 dollar voor het schoeisel van de kampioen van de have nots

De “vader van India” Mahatma Gandhi liep meestal op blote voeten, maar hij droeg soms ook sandalen. En die gaan binnenkort onder de hamer in Groot-Brittannië. Het startbod is 23.000 dollar, zo’n 17.500 euro.

Behalve de sandalen worden ook andere bezittingen van Gandhi geveild, waaronder een eigenhandig geweven doek waarin hij zijn lichaam placht te wikkelen. De totale collectie moet zo’n 380.000 dollar opbrengen. De voorwerpen zouden in de jaren ’20 van de vorige eeuw door Gandhi geschonken zijn aan een vriend.

Mahatma Gandhi wijdde zijn leven aan de geweldloze strijd voor onafhankelijkheid van het toenmalige Brits-Indië. Daarmee geldt hij als de grondlegger van het huidige India. Vanwege zijn inspanningen voor de verzoening tussen moslims en hindoes op het subcontinent werd hij in 1948 vermoord door een extremistische hindoe.

De voormalige eigenaar van de sandalen leeft voort in een groot aantal behartigenswaardige uitspraken. Voorbeeld: “De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte”.

AD: Te koop:de sandalen van Mahatma Gandhi

Geef een reactie

Laatste reacties (6)