67

Pauw over de documentaire ‘Enkele reis naar het kalifaat’

In Pauw donderdagavond het indrukwekkende gesprek met Maria, een jonge vrouw wiens zusje Laila radicaliseerde en uit vrije wil naar Syrië afreisde. Laila was een doodgewoon meisje, groeide op in een dorp in Nederland, maar raakte langzaam steeds meer vervreemd van de buitenwereld. Ze trok zich terug, zat de hele tijd achter haar laptop en mobiele telefoon, verdiepte zich steeds meer in de islam, ging een hoofddoek dragen en bedekte uiteindelijk haar hele lichaam. Maria zag haar jongere zus veranderen, maar kon het niet tegenhouden. En toen op een dag was ze opeens vertrokken. Ze zei dat ze op schoolreisje was, maar in werkelijkheid was ze naar Syrië afgereisd. Waarschijnlijk met de hulp van ronselaars, maar daarover weet de familie van Laila tot op de dag van vandaag niets.

Af en toe heeft Maria nog contact met haar zusje, dat nu zeventien jaar is. Ze woont nu in de hoofdstad van het kalifaat, Raqqa, en is zwanger. Maria vreest dat ze zo gehersenspoeld is dat ze nooit meer terug zal komen. En dat haar kind uiteindelijk hetzelfde lot te wachten staat.

Een van de moeilijke dingen vindt Maria dat er eigenlijk geen enkele steun voor de familie is geweest. Op een brief na, die de familie een half jaar na Laila’s vertrek kreeg en waarin staat dat ze haar verblijfsvergunning kwijt is en niet meer welkom is in Nederland. Verder niets. Dat stoorde haar en daarom ging ze onlangs op gesprek bij vice premier Lodewijk Asscher met een aantal andere families om aan te kaarten dat er voor familieleden van Syriëgangers ook maatschappelijke hulpverlening zou moeten zijn.

Maria is een van de zes achterblijvers van Nederlandse IS-strijders die op camera haar verhaal doet in de VARA-documentaire ‘Enkele reis naar het Kalifaat’ van Hetty Nietsch en Danielle van Lieshout. Volgende week donderdag om 21.25 uur wordt de film uitgezonden op NPO1.
Bekijk het interview met Maria hier terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)