3

Tesco verwijdert bordje voor jongensspeelgoed na boze tweet

Britse moeder: "Kinderen worden gepest als ze niet voldoen aan de waargenomen gendernormen"

Karen Cole was met haar dochtertje aan het shoppen op de speelgoedafdeling van Tesco toen ze samen een opmerkelijk bordje tegen kwamen. Haar jongste dochter Maggie die destijds met ridders en draken speelde, trok een verontwaardigd gezicht toen ze het aanwijsbordje “Fun gifts for boys”, “Leuke cadeautjes voor jongens”, zag. Cole maakte er een foto van en poste deze op Twitter. Zonder er erg in te hebben, ging de foto viral en bereikte zo ook Tesco die ad-rem reageerde en beloofde het bordje in alle winkels te verwijderen.

Cole had geen idee dat haar tweet zo groots zou uitpakken. Nog diezelfde week had ze met Maggie een gesprek gehad nadat die thuiskwam van school met de vraag of er typisch jongens- en meisjes speelgoed bestond. Maggie wilde weten of ze aan een bepaalde norm moest voldoen. Cole legde uit dat speelgoed voor iedereen is en was het onderwerp al snel vergeten. Het was ook niet zij, maar Maggie die tegen het bordje aanliep dat op haar oog-hoogte stond.

We spraken af dat ‘iedereen leuk mag vinden wat die wil’, dus doen ze het bordje opmerkte in Tesco’s was ik blij dat ze ons gesprek herinnerde met die verontwaardigde blik op haar gezicht.”

Ze maakte de foto omdat ze het schattig vond en het op Facebook en Twitter wilde delen met vrienden die dezelfde mening over speelgoed met haar delen. Een reactie van Tesco had ze eigenlijk niet verwacht, maar ze is blij dat ze nu aan Maggie kan laten zien dat je door iets kleins te doen, een grote reus kan verslaan.

Op haar blog schrijft Karen hoe de hele gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Naast ouders en kinderen die blij waren met haar actie, kreeg ze ook veel onbegrijpelijke reacties. Een reageerde betichtte haar van het feit dat ze van haar kind een mannen hatende feminist wilde maken. “Grootse onzin!”, aldus Cole. “Mijn helden zijn mijn opa en broer die maatschappelijk werk doet voor minima en daklozen.” Ook zou ze zich druk maken om iets kleins terwijl er in de wereld veel ergere dingen gebeuren.

Ik ben we daar zeer bewust van. Gendernormen voor kinderspeelgoed is ook niet een groot ding in mijn leven, maar ondanks dat er ergere zaken op de wereld gaande zijn, betekent dat niet dat we kleine ergernissen geen aandacht hoeven te geven. Ik denk juist dat mijn foto viral is gegaan omdat veel mensen zich machteloos voelen tegenover dit soort dingen.”

Daarbij wijst Cole naar een gebeurtenis eerder dit jaar waarbij een tiener zelfmoord pleegde. Hij werd gepest omdat hij met My Little Pony speelde.

Dat is de reden waarom deze bordjes en labels zo schadelijk zijn, niet vanwege de ergernis van mijn dochter, maar omdat kinderen worden gepest als ze niet voldoen aan de gendernormen. Ik weet dat de meeste jongens van superhelden houden en de meeste meisjes van prinsessen, maar sommigen doen dat niet of houden van beide.

Lees de hele blog van Karen Cole: Maggie v Tesco our story

Geef een reactie

Laatste reacties (3)