Laatste update 16:18
122

Thierry Baudet begrijpt verschil niet tussen mening en feit

Thierry Baudet, fractievoorzitter van het omstreden Forum voor Democratie, ziet geen onderscheid tussen meningen en feiten. Tenminste, als het gaat om zijn eigen meningen. Dat zegt hij in een lang interview met HP/De Tijd.

“Zijn mijn meningen niet gewoon feiten? Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk.”
-Jij denkt dat meningen feiten zijn?
“Mijn meningen, ja. Die van anderen zijn onjuiste feiten.”

De man die zichzelf ‘de belangrijkste intellectueel van Nederland’ noemt, begrijpt dan ook niet dat hij niet stante pede wordt benoemd tot bijzonder hoogleraar:

Het is absurd dat er geen universiteiten zijn die mij vragen om bijzonder hoogleraar te worden. Dat slaat echt helemaal nergens op. Ik ben een van de meest briljante denkers van Nederland. In elk geval van mijn generatie. Ik zou gewoon politieke filosofie moeten kunnen doceren, ergens.

In het meer dan zesduizend woorden tellende interview met Tom Kellerhuis, de hoofdredacteur van HP/De Tijd, volgen de absurde uitspraken van het kersverse Kamerlid elkaar in rap tempo op. Zo maakt Baudet duidelijk dat hij niet begrijpt wat het woord ‘seksisme’ betekent en haalt hij tussen neus en lippen een complottheorie over de joodse miljardair George Soros aan.

Kritisch is het interview niet te noemen, Kellerhuis schikt zich naar de belevingswereld van de politieke dandy. Misschien is dat ook wel de enige manier om hem echt te benaderen. Zo zijn er beschrijvingen over ‘paté de campagne en gebrande nootjes’, ‘en een superieure fles Weissburgunder’, de achtergrondmuziek (Erik Satie, Wolfgang Amadeus Mozart en Robert Schumann) en vragen als ‘Je bent vermoeid, ik zie het aan je ogen. Moet je er niet even tussenuit?’.

Niet alleen Baudet doet bizarre uitspraken in het interview, ook Kellerhuis grossiert in opmerkelijke ontboezemingen. Zo vindt hij het journalistiek geen enkel probleem om aan Baudet te vragen wanneer deze ‘voor het laatst geneukt’ heeft en verwerkt hij en passant in het interview de obeservatie: ‘Op dat moment komt er een lekker ‘linksig’ wijf voorbij fietsen.’

Is dit interview bedoeld als een experiment in serieuze journalistiek, of is het gewoon de kritiekloze warming up van een politiek marginale bromance? De lezer mag het zelf uitzoeken. Zo eindigt Kellerhuis het interview met de opmerking:

Misschien zijn we dan wel vrienden en ben ik lid van je beweging.

Waarop Thierry Baudet antwoordt: “Of staatssecretaris van Propaganda in het kabinet-Baudet I.”

Misschien was het dus gewoon een sollicitatiegesprek.

Het hele interview kun je hier lezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)