4

Toekomstvisie: wonen in een grote paddenstoel

Kijken: volledig organische en dus biologisch afbreekbare toren verrijst in New York

Nee, het is geen door paddenstoelen opgewekte hallucinatie. Op de binnenplaats van het kunstmuseum MoMA PS1 in New York verrijst deze zomer een wel heel bijzonder bouwwerk. Het bestaan uit een mengsel van maisafval en paddenstoelcellen en is dus volledig organisch. Sterker nog, het groeit uit zichzelf in elke vorm die je maar wilt hebben. Na afloop van het project wordt de paddenstoelentoren afgebroken en gebruikt als kunstmest, er is dus geen sprake van restafval, zo schrijft de website Hetkanwel.nl.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

Architect David Benjamin won met deze Hy-Fi toren de Young architect program van het museum en daarom gaat het nu daadwerkelijk gebouwd worden, zo is te lezen bij ‘Het kan wel’:

Voor Benjamin is dit niet alleen een kunstproject maar een radicaal andere wijze waarop we onze steden in de toekomst kunnen inrichten. Hij wil gebouwen die samenwerken met de natuur en daardoor beter presteren onder stress. “Een gebouw staat niet op zichzelf, het moet samen werken met de kracht van de wind en het water”, zei hij.

Een ander groot voordeel van deze toren van paddenstoelen is dat het mensen in de zomer koel houdt.

Benjamin gaat deze combinatie van natuur en menselijke vindingrijkheid verder onderzoek. En als het zo doorgaat wonen we misschien in de toekomst wel net als de smurfen in allemaal grote paddenstoelen, aldus ‘Het kan wel’.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)