7

Truitjes voor pinguïns

109-jaar oude man draagt zijn steentje bij en breit voor goed doel

Alfred Date is 109 jaar oud. Onlangs kwam hij in het nieuws met een wel heel speciale hobby: hij breit truitjes voor opgevangen pinguïns. Date begon zijn noeste arbeid in 2013, nadat twee verpleegsters in zijn bejaardenhuis hem hadden gewezen op een verzoek van Victoria’s Phillip Island Penguin Foundation.

Een olieramp in dat jaar bedreigde het voortbestaan van een unieke pinguïn soort, die alleen voorkomt in Zuid-Australië en Nieuw Zeeland en bekend staat als ‘Little penguins’. Door de olie plakken hun veren aan elkaar, waardoor ze in het water onderkoeld kunne raken. Met de truien zijn ze daartegen beschermd en kunnen ze gewoon jagen.

Date is in de jaren ’30 van de twintigste eeuw begonnen met breien met een rompertje voor zijn neefje. Gevraagd naar waarom hij nu voor de pinguïns is gaan breien zei Date simpelweg dat hij geen ‘nee’ kan zeggen als iemand hem om een gunst vraagt. De Victoria’s Phillip Island Penguin Foundation laat ondertussen weten inmiddels over meer dan voldoende truitjes te beschikken.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)