20

Turkse tv-propaganda: Protesten zijn complot van Amerikaanse terroristen

Commerciële zender van de Gülen beweging toont geheel eigen weergave van Turkse protesten

De Turkse zender Samanyolu TV, grotendeels eigendom van de omstreden Gülen beweging, heeft in een tv-drama een wel heel opmerkelijke draai aan de massale protesten gegeven. Het is propaganda van de bovenste plank. Zo lief zag je de Turkse ordetroepen nog nooit.


Er is geen ondertiteling maar die is ook overbodig want de beelden spreken voor zich. Een touringcar gevuld met politieagenten rijdt per ongeluk een straat in met woedende demonstranten die direct ‘fascisten’ roepen. De gezichten van de agenten staan bedrukt. “We laten ons niet provoceren,” zegt de commandant. “We doen rustig aan.”

Om de confrontatie met de demonstranten uit de weg te gaan wil de politie de aftocht blazen. Maar terwijl de bus voorzichtig achteruit rijdt duiken aan het andere einde van de straat nieuwe boze demonstranten op. De agenten worden ingesloten, stenen vliegen door de lucht, ruiten gaan er uit. De leden van de oproerpolitie proberen zich wanhopig met hun handen en helmen te beschermen tegen het redeloze geweld.

In de bosjes verderop zien we twee goedgeklede types die de scene in ogenschouw nemen. “Het gaat volgens plan,” zegt de man op samenzweerderige toon met een vet Amerikaans accent. Dit zijn de buitenlandse krachten die de protesten hebben georkestreerd.

Er wordt een molotov-cocktail naar de bus gegooid, de agenten moeten naar buiten vluchten maar onthouden zich van enig geweld. Een enkele traangasgranaat wordt afgevuurd. Een toevallige bejaarde voorbijgangster wordt bedwelmd. We zien hoe een demonstrant probeert haar beklagenswaardige positie uit te buiten. Maar nadat ze kritiek uit op de protesten wordt ze meteen aan haar lot overgelaten. Uiteindelijk wordt ze ‘ontzet’ door de oproerpolitie.

Uit de bosjes duiken gewapende terroristen op die zich aan de zijde van de demonstranten scharen. Ze schieten op de agenten. Totdat plots de anti-terreureenheid van het Turkse leger te hulp komt en de demonstranten en terroristen verjaagt. De glurende samenzweerders gaan er ijlings vandoor.

Dit is het beeld dat de Turkse tv-kijker krijgt voorgeschoteld over de aard van de demonstraties. Van de echte demonstraties werd door de zenders amper tot geen verslag gedaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)