Laatste update 16:27
21

Vacature: betaald niets doen als levend kunstwerk

Iedereen droomt ervan, twee Zweedse kunstenaars laten de wens uitkomen. Voor een kunstproject zoeken zij iemand die de hele dag niets hoeft te doen – tegen betaling. De enige verplichting die vast zit aan de ‘baan’ is dat de ‘werknemer’ elke morgen inklokt op het nog te bouwen Göteborgse station Korsvägen. Bedenkers Simon Goldin en Jakob Senneby, die een prijs wonnen van ruim een half miljoen euro, betalen het salaris zelf, wat neer zal komen op zo’n 2000 euro per maand.

Op het eerste gezicht lijkt het een wat flauwe grap, maar niets is minder waar. De twee kunstenaars willen een statement maken tegen het veranderende Göteborg. In de dagen van weleer kende de stad een bloeiende haven en industrie. Tegenwoordig is de stad echter, we zien het overal ter wereld, niet meer te betalen voor de gemiddelde arbeider. Om die reden wilde Goldin en Senneby iets doen waarbij de ‘arbeider’ weer de totale controle heeft, in plaats van het grote geld. Zo kwamen ze op de ideale baan, waar sollicitanten overigens nog wel enig geduld voor moeten hebben aangezien het nieuwe station pas in 2026 wordt geopend.

De werknemer krijgt in principe een baan voor het leven en mag helemaal zelf weten wat hij of zij doet tijdens ‘werktijd’. Het nieuwe Korsvägen moet 120 jaar mee kunnen. Zo lang zal de baan op het station er ook zijn, zeggen de kunstenaars, als een levend kunstwerk. Dat niet veel doet.

Cc-foto: K.H. Reichert

Geef een reactie

Laatste reacties (21)