Laatste update 20 januari 2016, 23:28
5

Van slachtoffer zuuraanval tot model

Verminkte Laxmi vecht terug als gezicht van bewustwordingscampagne

De Indiase Laxmi was pas vijftien jaar oud, toen ze door een oudere man en diens vriend werd aangevallen nadat ze zijn huwelijksaanzoek had geweigerd. Laxmi werd overgoten met een bijtend zuur. De mannen werden beiden opgepakt en berecht, maar Laxmi was voor het leven getekend. Er waren meerdere bijzonder dure chirurgische ingrepen voor nodig om Laxmi er weer bovenop te krijgen.

Nu, zo’n tien jaar later, is Laxmi het gezicht van een campagne die aandacht vraagt voor de vele vrouwen die dagelijks soortgelijke aanvallen te verduren krijgen. Vrouwen die vervolgens niet alleen verminkt achterblijven, maar ook nog eens als een schande voor familie en vrienden worden gezien. Aangevallen omdat ze een huwelijk afwijzen, seks weigeren of verdacht worden van overspel.

Als het gezicht van Viva N Diva, het modemerk achter de campagne, strijdt Laxmi voor meer aandacht voor deze barbaarse praktijken. Daarnaast werkt ze nauw samen met organisaties al Chhanv Foundation en Stop Acid Attacks, die zich inzetten om slachtoffers van zuuraanvallen te helpen. In 2013 boekte ze daarmee al een eerste succes: de Hoge Raad legde de verkoop van bijtend zuur aan banden en verhoogde de compensatieregeling voor slachtoffers. In 2014 ontving Laxmi een Women of Courage Award uit handen van Michelle Obama.

Dat ze nu is gevraagd het gezicht te zijn van Viva N Diva stemt Laxmi hoopvol:

‘Vroeger liep iedereen in een boog rond ons heen, nu willen mensen ons net graag ontmoeten en met ons spreken. Het zal er hopelijk ook voor zorgen dat er minder zuuraanvallen zullen plaatsvinden, nu de criminelen kunnen zien dat de slachtoffers zich niet langer opsluiten.’


Bron: Mashable

Geef een reactie

Laatste reacties (5)