Laatste update 16:15
262

Verbijstering over racistisch spandoek op Schiphol

Op sociale media circuleert een foto waarop te zien is hoe drie jonge vrouwen olijk een vriendin verwelkomen die in de aankomsthal van Schiphol arriveert. Ze dragen grijnzend een spandoek met de racistische tekst “… terug in Twens land, zonder neger aan haar hand, een chocoladekindje zal niet komen ze zal toch weer over boeren dromen. Welkom thuis!” Op het doek is ook de nationale vlag van Zuid-Afrika geschilderd.

Wanneer de foto is gemaakt en ter gelegenheid waarvan is onduidelijk. Dat maakt de verontwaardiging op Twitter er niet minder om. “Ik weet niet wat ik meer opmerkelijk vind… De trots waarmee ze poseren, of het feit dat niemand van de omstanders raar opkijkt…,” constateert een Twitteraar die de foto verspreidt. Anderen zeggen zich er voor te schamen dat de drie landgenoten zijn.

De vrouw voor wie het welkom werd georganiseerd, verklaart tegenover Joop dat ze terugkeerde na een bezoek uit Zuid-Afrika. Ze zegt dat er niet stil bij is gestaan dat het spandoek een storm van protest kon veroorzaken. Verder wil ze niets over de bedoeling of tekst van het spandoek kwijt. Ze stelt dat ze sinds de foto op sociale media circuleert ernstige bedreigingen heeft ontvangen en hevig geschrokken is.

Naschrift: Joop heeft de link naar de bron op Twitter verwijderd, evenals een kopie van de foto waarop de drie geanonimiseerd waren.

Geef een reactie

Laatste reacties (262)