46

Vergeet zonne-energie, zout water laat lamp hele nacht branden

Vooruit, het is geen óf, óf, maar wel een hele mooie ontwikkeling

Het is een bedrijf in de Filipijnen gelukt een lamp te ontwikkelen die de hele nacht kan branden, zonder aangesloten te zijn op elektriciteit. Eén glas water en twee lepels zout, dat is alles dat nodig is om deze lamp een hele nacht te laten branden. De lamp is veiliger dan olielampen, en goedkoper dan lampen die op batterijen werken.

Behalve simpele lampen ontwikkelt het bedrijf ook andere modellen, die bijvoorbeeld als telefoonlader kunnen dienen. De SALt lamp is nog niet te koop, ook is nog niet bekend wat hij straks gaat kosten. 
Ook in Nederland experimenteert men met het mengen van zoet en zout water, om zo elektrische energie op te wekken. Natuurkundigen van de Universiteit van Utrecht ontdekten begin dit jaar nog dat door het water eerst te verwarmen, het rendement verdrievoudigt kan worden. De zogenoemde blauwe energie zou daarmee in maximaal dertig  procent van de energiebehoefte van Nederland voorzien. Dat betekent echter niet dat het direct tijd voor een feestje is. Kennislink schrijft namelijk dat de praktijk veel weerbarstiger is:

Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoeveel van dit theoretisch maximum gewonnen kan worden. Bovendien moet ook nog beter in kaart worden gebracht hoe hoog de kosten van deze opwekking van elektriciteit zijn.

In de tussentijd kunnen we in ieder geval blij zijn met de Filipijnse ontwikkeling van lampen die woningen zonder elektriciteit kunnen verlichten. 
Hoe het allemaal werkt, lees je hier

Foto’s: SALt

Geef een reactie

Laatste reacties (46)