Laatste update 19:50
73

Video over geschiedenis rockmuziek is ‘afgrijselijk wit en mannelijk’

In een paar dagen ging hij viral, de video over de geschiedenis van de rockmuziek waarin vijftig jaar rockmuziek werd samengevat in één opzwepende muziekmix van een kwartier. Iedereen had het erover, maar het viel niemand op hoe incompleet de mix was. Op een oplettende journalist van Slate na die schreef: ‘The History of Rock is Horribly Whitewashed, but the scariest part is no one noticed’.

In de video komen in één lange muziekmix 64 bekende nummers van 348 artiesten uit de rockgeschiedenis voorbij. Sites over de hele wereld berichtten over de video en de Canadese muzieksite Exclaim! schreef: ‘Deze video maakt je een rockmuziek expert in vijftien minuten.’

De muziekmix is een feest om naar te luisteren en de beelden zijn heerlijk om te zien, maar je wordt er zeker geen expert van op het gebied van rockmuziek, concludeerde de Slate-journalist. Bij nadere bestudering van de video viel hem op dat de keuze van de makers wel wat aan de subjectieve kant is geweest.

Historisch gezien klopt er weinig van, aldus de schrijver van het artikel op Slate, Forest Wickman. En het verbaast hem dat geen enkel muziekblad dat opmerkte. Daar zitten toch de kenners, zou je zeggen.

Zijn kritiek? De lijst artiesten is veel te blank. Wickman kon maar twee artiesten met een kleurtje in de mix ontdekken, te weten Jimi Hendrix en Rage against the Machine. Bovendien begint de geschiedenis van rockmuziek helemaal niet bij Elvis. En waar zijn de wereldberoemde Little Richard, Ike Turner en Jackie Brentson? Waar zijn Sister Rosetta Tharpe, Bo Diddley en Big Joe Turner?

En niet alleen was de muziekselectie voornamelijk blank, ook kwamen er bijna geen vrouwen in voor. Alle 64 nummers in de mix zijn gezongen door mannen.

Het stuitte de muziekliefhebber zo tegen de borst dat hij een alternatieve lijst met muziek uit de rockgeschiedenis maakte:

Als je echt een video wil die je in vijftien minuten een rockmuziek expert maakt, kun je beter de witgewassen video overslaan en deze andere clips bekijken.
Bekijk hieronder de video’History of Rock’ en klik hier voor de selectie van Slate-journalist Forest Wickman.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (73)