17

Vies Wijf wil haters aan het denken zetten

Campagne tegen schermschelden: Zo klinkt nodeloos kwetsen in het echt

Nadat een jongen van 13 met een eigen weblog vertelde dat hij van een reaguurder het advies kreeg ‘zelfmoord te plegen’ besloot het Vlaamse onderwijsmedium Klasse in actie te komen. Er werden wat reaguursels verzameld en in een clip uitgesproken door acteurs om duidelijk te maken dat schermschelden niet onschuldig is.


Schelden doet geen zeer, luidt het gezegde dat inmiddels door de wetenschap achterhaald is. Toch blijven veel mensen nog in de waan verkeren dat nodeloos kwetsen online een onschuldig vermaak zonder consequenties is. Klasse wil aan die naïeve opvatting een einde maken.

Klasse schrijft over de ‘Vies Wijf’ campagne:

Volgens specialisten komen dat soort hatelijke opmerkingen online even hard aan als in het echt. Psychologe Anne Hermans: “Misschien voelt deze jongen zich nu goed in zijn vel en glijdt het van hem af, maar als je zoiets zegt tegen iemand die zich op dat moment al slecht voelt, dan kan je grote schade aanrichten.” 

Het is een misverstand dat alleen jongeren aan cyberhaat doen. Ook volwassenen laten zich dagelijks gaan op Twitter, blogs, forums en nieuwswebsites. Volg maar eens de hashtag van populaire tv-programma’s. Ook ouders en leraren durven soms ver te gaan in hun reacties op de websites van Klasse. Door internetgebruikers te confronteren met de harde woorden die ze online gebruiken, wil Klasse hen beter laten nadenken voor ze commentaar de wereld insturen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)