16

Van vluchteling tot prijswinnende ondernemer

Nadat in 2012 een bom ontplofte naast het kantoor van haar man, wist Razan Alsous dat het tijd was om Syrië te ontvluchten. Haar man overleefde. Samen met hun drie kinderen gingen ze naar Groot-Brittannië, waar familie woonde. Inmiddels is de vluchteling uit Syrië een succesvol ondernemer.

De Syrische diploma’s van Razan waren niets meer waard. Hopeloos op zoek naar een baan, vond ze na een jaar een parttime baantje bij een vertaalbureau. Maar voor Razan was het niet voldoende. Ze droomde van het eigen bedrijf, dat haar man en zij in Syrië hadden willen opzetten.

Ze rook een kans toen ze in de supermarkt geen Halloumi kon vinden. In Damascus at het gezin elke dat Halloumi kaas bij het ontbijt. Maar in Engeland was dat niet altijd te krijgen, en bovendien was het lang niet zo lekker als in Syrië. Ze besloot zelf kaas te gaan maken, ook al had ze dat nog nooit eerder gedaan.

Razan experimenteerde een jaar lang in haar keuken, op zoek naar een manier om de authentieke Syrische smaak te bereiken ondanks het gebruik van Yorkshire melk. Nadat ze een lokaal arbeidsbureau had verteld over haar idee, kreeg Razan een mentor toegewezen en een bedrag van 2500 pond. “Zonder die hulp hadden we nooit kunnen beginnen” zegt ze.

Een eerste distributeur vond ze op een lokale markt, nog geen vier dagen nadat ze in juni 2014 een licentie kreeg om de kaas te verkopen. Slechts vier maanden later ontving ze haar eerste prijs. Tijdens de World Cheese Award 2014 won ze een bronzen award. Een jaar later kreeg ze goud. Het succes van Razan bleef niet onopgemerkt. Toenmalig premier David Cameron nomineerde haar tot ambassadeur bij internationale vrouwendag.

Inmiddels heeft Razan al haar leningen afbetaald en verkoopt ze haar kaas door heel Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft inmiddels twee lokale medewerkers in dienst en is verhuisd naar een grotere locatie. Het pand werd door niemand minder dan Princess Anne geopend. “Toen ik begon dacht ik altijd al dat het een goed idee was, maar ik had nooit kunnen denken dat ik dít in drie jaar zou kunnen bereiken”, aldus een trotse Razan.

Bron: CNN

Geef een reactie

Laatste reacties (16)