4

Voetbalfans maken club onsterfelijk met donoractie

Nederland kent nog steeds te weinig donoren ... Rotterdam minst donorbereid

Van de vier grote steden doet Rotterdam het op donorbereidheid slecht: Slechts 31,1 procent van de bevolking heeft geregistreerd of hij of zij zijn organen ter beschikking wil stellen. Amsterdam telt 36,4 procent registraties en Utrecht is koploper met 44 procent. De top 100, die live te zien is op JaofNee.nl, toont vooral kleine gemeenten.

Immortal Fans – Sport Club Recife from João Coutinho on Vimeo.

De meest altruïstische gemeente is het Drentse Eelderwolde. Van de 1165 inwoners hebben 644 mensen zich geregistreerd (55 procent) en daaronder zijn maar liefst 71,6 procent ja-zeggers. Zij stellen na hun overlijden hun organen ter beschikking aan anderen.  In de grote steden ligt dat anders. Utrecht heeft 67,7 procent ja-zeggers, Amsterdam 61 procent, Den Haag 55,8 procent en Rotterdam slechts 52 procent.

De Maasstad zou dat lage niveau wellicht goed op kunnen krikken met behulp van de voetbalclubs Feyenoord en Sparta. In de Braziliaanse stad Recife (1,5 miljoen inwoners) was een actie om donors te werven onder voetbalsupporters een groot succes, zo is te zien in de wervende clip.

De donorstand in Nederland kun je hier live checken.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)