Laatste update 14:14
41

VVD’ers vervuilen met ballonnenactie

Het woord ‘ludiek’ wordt zelden voor iets anders gebruikt dan om aan te geven dat een onleuke of grandioos mislukte actie lollig bedoeld was. Zo ook de stunt van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na een congres in Den Bosch. Als ‘ludieke reactie’ op zijn alom bekritiseerde proefballonnetjes van de afgelopen tijd, onder meer voor het strenger straffen van burgers in probleemwijken en een demonstratieverbod rond Sinterklaas, liet Dijkhoff ruim vijfhonderd wensballonnen met ideeën van VVD’ers de lucht in. Met alle gevolgen voor het milieu vandien.

De NOS schreef daar vorig jaar over:

Per jaar worden in ons land ongeveer 1 miljoen ballonnen opgelaten. De ballonnen belanden vaak als zwerfafval langs de Noordzeekust. Op iedere 100 meter Noordzeekust liggen gemiddeld twaalf ballonnen of stukken daarvan. Daar wordt het afval door vogels, vissen en zeehonden aangezien voor voedsel, en opgegeten. De dieren raken daardoor verstopt of stikken. Ook walvissen, schildpadden en dolfijnen zijn slachtoffer. Ze krijgen ventielen of sierlinten in hun maag of raken in de linten verstrikt.

De Brabantse boswachter Frans Kapteijns is dan ook niet te spreken over de ‘domme’ actie van Dijkhoff, die beter had moeten weten, vertelde hij het AD zaterdag:

Hoe bestaat het! De VVD had vandaag de mond vol over verandering, duurzaamheid en een schoner milieu, en ondertussen laat Dijkhoff ik weet niet hoe veel ballonnen de lucht in.

Cc-foto: Selbe.

Lees ook op Joop: VVD-burgemeester zegt lidmaatschap op om koers Dijkhoff

Geef een reactie

Laatste reacties (41)