9

Waarom de bromance tussen de VS en Saoedi-Arabië levensgevaarlijk is

In de meest recente aflevering van Last Week Tonight, maakt presentator John Oliver korte metten met de manier waarop Donald Trump omgaat met de waarschijnlijke moord op journalist Jamal Khashoggi. ‘Trump laat geen gelegenheid voorbijgaan de Saoedi’s te plezieren,’ aldus Oliver.

Khashoggi is sinds 2 oktober spoorloos, nadat hij de Saoedische ambassade in Instanboel binnenging. Inmiddels lijkt er overtuigend bewijs te zijn dat Khashoggi vermoord is, mogelijk in opdracht van kroonprins Mohammed Bin Salman. Direct nadat de link met het Saoedische regime werd gelegd, haastte Donald Trump zich al om de beschuldigingen van de hand te wijzen en daarbij te vermelden dat de in de VS wonende Khashoggi geen Amerikaan is. Inmiddels hebben de Saoedi’s gezegd dat als Khashoggi vermoord is, de daders op eigen houtje hebben gehandeld. Een bewering die Trump direct overnam.

Hoewel Trump dit weekend zei sancties tegen Saoedi-Arabië ‘te overwegen’ wanneer het regime inderdaad een rol heeft gespeeld bij de verdwijning van Khashoggi, blijft hij uitermate terughoudend. Dat komt, zo zegt Oliver, omdat Trump – ook persoonlijk – veel zakelijk belang heeft bij een goede verstandhouding met Saoedi-Arabië. En die innige band is gevaarlijk, legt Oliver uit:

De gewenste ‘bromance’ van Trump met Bin Salman is slecht nieuws. Wanneer je geen grenzen stelt aan een onderdrukkend regime, zullen ze zich altijd afvragen: Waar komen we nog meer mee weg? En zoals we deze week zagen is het antwoord daarop: met bijna alles.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)