11

Wat Google van je weet staat in je internetpaspoort

In The Consulate of Google kun je zo'n paspoort laten maken

We weten allemaal dat wie online actief is, doorgaans overal sporen achterlaat. Bedrijven als Google en Facebook slaan delen van de informatie gretig op, omdat die informatie voor hen super nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld om je advertenties op af t stemmen. Maar wat er precies opgeslagen wordt, blijft schimmig. Wat je wél kunt achterhalen, is bijvoorbeeld je Google-advertentieprofiel, dat Google samenstelt op basis van je klikgedrag en zoekgeschiedenis. Bij het Consulaat van Google kun je nu je internetpaspoort laten maken.


The Consulate of Google begon als een afstudeerproject van Roos Groothuizen, die aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (Den Haag) afstudeerde. Het project staat nu in de openbare galerie van Kunst aan de Schinkel, in Amsterdam. Yoran Custers van The Creators Project ging naar het consulaat en liet aldaar zo’n paspoort maken. Custers schrijft:

Ik lever mijn telefoon in. Terwijl ik wacht wordt mijn advertentieprofiel opgezocht, in een programma geladen en uitgeprint op A3-formaat. Vervolgens wordt het vakkundig bijgesneden en dubbelgevouwen tot paspoortformaat. Mijn paspoort krijgt twee stempels: op de eerste staat de datum, op de tweede – alleen zichtbaar in uv-licht – staat ‘entry registered.’

cc-foto: The Consulate of Google

Geef een reactie

Laatste reacties (11)