19

Wat je in Nederland niet moet doen

Ervaringen uit de eerste hand van een Amerikaanse expat in Utrecht 

Nederland is het meest expat-onvriendelijke land ter wereld. Integreren is moeilijk, vrienden maken vrijwel onmogelijk en de taal leren heeft daardoor weinig zin. Dat bleek onlangs uit een enquête onder ruim 4000 expats uit 100 landen. Eén Amerikaanse die al zeven jaar in Nederland woont weet ook welke ergernissen er leven onder de Nederlanders.

Rina Mae Acosta las het artikel ‘How to piss off a Singaporean’ en bedacht dat zij intussen wel lang genoeg in Nederland was om te weten wat Nederlanders het bloed onder de nagels vandaan haalt. Op haar weblog Findingdutchland somt ze een aantal manieren op. Let op, zegt ze erbij, “it’s with a knipoog”. 

Opvallend is het ‘kritiek leveren op hun geliefde Zwarte Piet’:

Wee, de nietsvermoedende expat die afkeurende woorden durft te uiten over de archetypische Nederlandse kindervriend wiens gezicht zwart is geverfd, die een zeventiende-eeuws clownspak draagt en die misschien door buitenstaanders wordt gezien als een restant van de slavernij, discriminatie, racisme en blanke vooringenomenheid.

Een andere speciale manier om Nederlanders te irriteren is te klagen, over Nederland:

Doe jezelf een plezier en laat het klagen aan de Nederlanders over. Nederlanders zijn berucht om het klagen over hun eigen land. Onderwerpen zijn onder andere het weer, de bureaucratie, het gebrek aan klantenservice, mensen die denken dat ze overal recht op hebben, belastingen en het zorgstelsel. Zelfs als jouw klachten op exact dezelfde wijze zijn verwoord en zijn geuit met exact dezelfde intonatie, zullen de meeste Nederlanders jouw geweeklaag beledigend vinden en persoonlijk opvatten.

Meer op Findingdutchland: How to piss off the Dutch

Onderzoek naar expat-vriendelijkheid: Expatexplorer/ Letter from the Netherlands

Foto-cc: Amsterdamized

Geef een reactie

Laatste reacties (19)