11

We wonen niet alleen in onze huizen

Journalist Lars Eriksen nodigde bioloog Rob Dunn uit om een kijkje te nemen in zijn huis. Niet voor een kopje thee, maar omdat Dunn een expert is op het gebied van het leven dat zich zoal in een gemiddeld huis ophoudt. Eriksen liet hem een rondje maken en schrok zich een hoedje van de uitkomsten: minstens 5000 andere soorten delen onze woningen met ons. Wespen, vliegen en spinnen zie we regelmatig. Maar ook zilvervisjes en diverse soorten bacteriën.

Dunn hoeft hiervoor niet elk hoekje in een huis af te speuren naar sporen van onze huisgenoten. Een haal met de wijsvinger over een stoffige deurpost is genoeg. Dunn maakt ons bewust van de natuur in ons huis door het verhaal te vertellen over een vingertop vol stof:

Deze stof bevat bacteriën, microben van jezelf, je vrouw, je kind. Als je wiet rookt, vind ik dna van marihuana. Alles is zichtbaar, maar het is ook aanwezig in elke ademhaling. Iedere keer dat je inhaleert, inhaleer je het verhaal van je huis.

Dunn wil mensen niet bang maken of een vies gevoel geven. Hij stimuleert mensen op zoek te gaan naar de ‘jungle van onze dagelijkse omgeving’ en zo eerder lol dan angst te halen uit het gegeven dat we een flink aantal kleine huisgenoten hebben. In zijn nieuwe boek gaat hij onder andere in op het feit dat we zo ver af zijn komen te staan van de natuur dat we spinnen, die onze bondgenoten zijn in de strijd tegen vliegjes en allerhande insecten, liever doden omdat we ze vies of eng vinden. Zorg ervoor dat je geen natuur om je heen verzamelt die ons ziek maakt, maar geef biologische diversiteit de ruimte, is zijn devies.

Cc-foto: Kazuhiko Maeda

Geef een reactie

Laatste reacties (11)