25

Welke politicus is het aantrekkelijkst en verdient daarom uw stem?

Speel nu het spel StemTinder en ga af op de al dan niet betrouwbare uitstraling van de kandidaat-politicus

Op 18 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Maar op wie o wie moeten we deze keer stemmen? En: hoe beslis je eigenlijk wie jouw stem krijgt? Doe je dat met behulp van de ouderwetse Stemwijzer? Met vage stellingen over onderwerpen waar je eigenlijk nauwelijks iets vanaf weet? Of ga je gewoon af op je gevoel. Op de uitstraling van de politicus? In dat geval kan de nieuwe stemwijzer, StemTinder, je van dienst zijn.


Zondag lanceerde Arjan Lubach in het VPRO-programma Zondag met Lubach de online app StemTinder, een parodie op de dating-app Tinder. Het werkt als volgt: je krijgt iedere keer een foto van een potentieel Statenlid te zien. Bij een goed gevoel swipe je de kandidaat naar rechts, bij een slecht gevoel naar links.

Lubach legt uit de app te hebben laten ontwikkelen omdat hij aan traditionele kieswijzers een onbevredigend gevoel overhoudt:

Ik snap dat je je ergens op moet baseren, maar aan zo’n gewone stemwijzer heb je feitelijk niets. Je krijgt stellingen als: ‘Er moet meer geld worden uitgetrokken voor de bestrijding van steenmarters.’ Maar om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je je toch eerst in de steenmarterproblematiek hebben verdiept […] Veel kiezers stemmen volgens mij vooral op iemand vanwege zijn of haar betrouwbare uitstraling. En die uitstraling is via StemTinder prima te beoordelen.”

Na de lancering van StemTinder raakte de server overbelast, zo’n daverend succes is de app. Maar gelukkig kun je het spel hier inmiddels weer spelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)