25

Wereld in de war om jurk die je emoties zou onthullen

Zie je blauw-zwart of wit-goud? Internetgebruikers weer eens massaal op zoek naar verborgen innerlijk

De wereld, of liever gezegd internet, is weer eens in de war. Aanleiding is een foto van een jurk die op meerdere manieren bekeken kan worden. Volgens sommigen is de jurk blauw met zwart, volgens anderen wit met goud. Dat is nogal een verschil maar het verhaal gaat nog eens extra viraal omdat beweerd wordt dat je emoties bepalen welke kleurcombinatie je ziet.

Een kwart van de mensen zou volgens het verhaal de jurk als blauw met zwart zien, de overige driekwart ziet wit en goud. Dat is al verdacht want je kunt de jurk ook zien als blauw met goud.

Het begon allemaal met een plaatje op Tumblr waarbij gesteld werd dat er twee mogelijke combinaties te zien zijn. Een Twittergebruiker (volgens eigen zeggen de meest gehate YouTuber van 2014) postte vervolgens een bericht waarin hij of zij stelde dat het een experiment is. “Wetenschappers hebben bewezen dat als er een belangrijke gebeurtenis is die een negatieve invloed op je heeft, je kleuren anders gaat waarnemen.” Oftewel welke kleuren je ziet, zegt iets over hoe je voelt. Aangezien wetenschappers hebben aangetoond dat zeker driekwart van de internetgebruikers altijd op zoek is naar zijn of haar onbekende zelf, barstte het virus los. Inmiddels wordt ook beweerd dat de kleuren die je ziet aantonen of je creatief bent of niet.

Wired ging er achteraan en achterhaalde hoe het in elkaar steekt. Het gaat niet om de kleuren zelf maar om de combinatie. Afhankelijk van op welk deel van de jurk je je blik focust zie je de kleuren anders.

Het doet denken aan een fenomeen dat minister Ronald Plasterk afgelopen weekend twitterde. Een plaatje met twee vlakken A en B waarvan aanvankelijk niemand gelooft dat ze dezelfde kleur hebben. En wat toch zo is.  

De makers van de jurk zeggen overigens dat de jurk blauw-zwart is maar om het nog complexer te maken hebben ze ook een witte variant. Gaat vast goed verkopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)