5

Wetenschappers geven 16-eeuwse koning gezicht

Video: een reconstructie van het gezicht van de populaire Franse koning Hendrik IV

In Frankrijk hebben wetenschappers het gezocht van koning Hendrik IV gereconstrueerd. Aan de hand van een schedel die zeer waarschijnlijk van de vorst is, zijn er 3D foto’s gemaakt. De Franse monarch die van 1553 tot 1610 leefde wordt beschouwd als een van de populairste koningen die Frankrijk gekend heeft.

3D Forensic facial reconstruction, Visualforensic 2013 feb from Philippe FROESCH on Vimeo.

De protestantse Hendrik IV trouwde met de katholieke Marguerite de Valois, de zus van de toen regerende koning Karel IX. Hendrik IV werd in 1589 koning, en was in 1598 verantwoordelijk voor het Edict van Nantes, een compromis waarmee onderdrukte protestanten in Frankrijk meer rechten kregen. In 1610 werd hij vanwege zijn progressieve hervormingen vermoord.

In 1793 werd het graf van Hendrik IV vernield door Franse revolutionairen. Het lichaam werd in een kuil gegooid samen met de lichamen van Lodewijk XIII en Lodewijk XII. In 1817 vond er een opgraving plaats en werd geconstateerd dat het hoofd van het lichaam was verwijderd. In 1919 werd dit gemummificeerde lichaamsdeel opgekocht door een antiquair. Een patholoog bevestigde in 2010 met DNA testen dat het de schedel van Hendrik IV is.  

Geef een reactie

Laatste reacties (5)