2

Wie helpt een kind in de kou? Niet de viral-sites

Noors experiment zet 12-jarige in de vrieskou bij bushalte ... En: Hoe viral-sites de boodschap verwijderen uit bewustmakende video's

Een video van een 12-jarig jongetje dat zonder jas in de snijdende kou bij een bushalte zit raast als een viral over het net. Veel sites stellen dat het gaat om een sociaal experiment om te zien hoe voorbijgangers reageren. Ze laten weg waar het werkelijk om gaat.


Op Facebookpagina’s als ‘Amazing Things in The World’ wordt, zoals bij meer viral-verzamelaars waar de clip ontdaan is van iedere context, gebracht als bewijs dat er ‘nog hoop is voor de mensheid’. De voorbijgangers bekommeren zich immers om de jongen en helpen hem tegen de kou. Maar wees eens eerlijk? Wie zou dat niet doen? Je moet toch wel een enorme hork zijn wil je geen hand uitsteken naar een verlaten kind, zeker in zulke barre omstandigheden.

De video gaat dan ook om iets anders en is het werk van de Noorse tak van de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen. De clip is gemaakt om hulp in te zamelen voor kinderen in Syrië die onder nog veel moeilijkere omstandigheden leven dan de 12-jarige scholier. Die boodschap wordt echter weggelaten door sites die vooral geïnteresseerd zijn in eigen inkomsten, de clip rippen en zonder context distribueren als feel good filmpje. ‘Amazing Things in The World’, goed voor 3,8 miljoen likes op Facebook, kan dan wel roepen dat er hoop is voor de mensheid, zelf helpen ze daar op deze manier niet aan mee. Ook bij andere viral sites, zoals Viral Nova, wordt de echte boodschap niet vermeld, noch gelinkt naar de hulpactie.

De originele video op YouTube (boven) is inmiddels bijna 9 miljoen keer bekeken. Zet de ondertiteling aan voor de Engelse vertaling. De Syrische kinderen waar het allemaal om gaat kun je hier helpen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)