2

Wielrennen helpt Rwanda er bovenop

Hoe een sport een land veroverde en veranderde

De Amerikaanse zakenman en fervent fietser Dan Cooper reed met zijn dure mountainbike door Rwanda toen hij werd ingehaald door een jongen op een oude fiets die ook nog een zak aardappelen van 15 kilo op zijn bagagedrager had. Cooper voelde zich opgelaten maar meteen ging er een lichtje branden: misschien waren Rwandezen wel heel goede wielrenners.


In het land dat in de jaren negentig werd verscheurd door een van de verschrikkelijkste genocides uit de geschiedenis van de mensheid, begon hij samen met wat maten, waaronder de legendarische renner Jock Boyer, een race-team te vormen. Met veel succes. In 2012 nam Team Rwanda deel aan de Olympische Spelen in Londen. Afrikaanse wielrenners veroveren steeds meer terrein.

Volgens Cooper is sport een ideaal middel om hereniging tot stand te brengen in een land waar blinde haat voor zoveel leed heeft gezorgd. Inmiddels is het land een van de veiligste van Afrika, stelt Cooper. Over de opkomst van wielrennen in Rwanda werd de documentaire Rising from the Ashes gemaakt. De film veroverde festivals en dient nu om mensen te enthousiasmeren voor het Afrikaanse wielrennen. Hierboven wordt de impact van de film uitgelegd, hieronder is de trailer te zien.

Eerder op Joop: Huh? Bestaan er ook zwarte wielrenners? Jazeker!

Rising From Ashes from T.C. Johnstone on Vimeo.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)