Laatste update 19:17
30

Wil je van de zomertijd af? Ga pleiten in Brussel!

Ieder half jaar zetten we de klok een uur vooruit (in maart) of achteruit (in oktober). Dit onnatuurlijke verschijnsel heeft niets te maken met seizoenswisselingen of meegaan met de stand van de zon of de maan: tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde het Duitse Keizerrijk het fenomeen in, om kolenreserves te sparen. Nederland volgde al snel, en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels doen zo’n zeventig landen, vooral in Europa, mee aan het verzetten van de klok.

De komende anderhalve maand echter, kunnen voor- en tegenstanders pleiten voor afschaffing of juist het behoud van de zomer- en wintertijd. Verschillende europarlementariërs pleiten al tijden voor afschaffing, met als reden dat mensen en dieren er last van zouden hebben. Energiebesparing zou er amper zijn. Hoe het ook zij: Brussel wil persé dat dit een Europese zaak blijft. Als landen op eigen houtje beslissen er niet meer aan mee te doen komt de interne markt in gevaar, aldus de Europese Commissie.

Effecten op dierenwelzijn lijken wel degelijk te bestaan. RTL Nieuws meldde eerder dit jaar:

Geert Stevens heeft een boerderij met 100 melkkoeien, die gehecht zijn aan hun dagelijkse melkschema. ’s Ochtends om 06.00 uur en ’s avonds om 18.00 uur worden ze gemolken. ‘Koeien zijn echt gewoontedieren, die houden niet van verandering’, vertelt Stevens. Hij voert het tijdsverschil daarom stapsgewijs in. Eerst een halfuurtje later melken en dan de dag erop een uur later.

Cc-foto: Wiljo van Essen

Geef een reactie

Laatste reacties (30)