Laatste update 15:16
34

Wilders is niet de Twitter-koning die hij denkt te zijn

Geert Wilders twittert graag, dat is bekend en net als zijn grote voorbeeld Donald Trump wil hij ook graag laten zien dat hij de populairste is. Maandagmiddag bijvoorbeeld retweette hij een overzicht van de meeste retweets:

Wilders heeft dan ook van alle lijsttrekkers de meeste volgers, zoals te zien is onderstaande grafiek.

Dat ziet er indrukwekkend uit maar Twitter is een sociaal medium, het gaat er ook om hoeveel respons je bij je volgers weet los te maken. Joop ging op onderzoek uit en telde hoeveel RT’s en likes iedere tweet van een lijsttrekker kreeg, in de periode van 13 tot en met 19 februari. Die uitkomsten deelden we door het aantal tweets dat in die week was uitgestuurd door de betreffende politicus om tot een gemiddelde te komen. Vervolgens deelden we dat getal door het aantal volgers. Dat leidt tot een getal met flink wat cijfers achter de komma omdat nu eenmaal maar weinig mensen op een tweet reageren. Om dat te corrigeren vermenigvuldigden we de uitkomst met 1000. Zodat je een overzicht krijgt van de effectiviteit per tweet, per 1000 volgers, zeg maar het Twitter-promillage.

En dan is dit het resultaat.

De enkele internationale tweets die Wilders uitstuurt in een vreemde taal zijn buiten beschouwing gelaten omdat het gaat om de Nederlandse kiezers.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)