Laatste update 05 januari 2017, 11:33
10

Witte kwast over grootste kunstwerk Soll LeWitt in Nederland gehaald

In Leeuwarden is een muur waarop een werk van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928 – 2007) te zien was, volledig wit geschilderd. Dat schrijft de Leeuwarder Courant. Het werk was te zien in het voormalige gebouw van verzekeraar Aegon in Leeuwarden. Het overschilderen is gebeurd door de nieuwe eigenaar van het pand.

LeWitt ontwierp de muurschildering, Wall drawing 621 genaamd, in 1989 voor de ontvangsthal van gebouw de Leeuwenborg, destijds in bezit van Aegon. Het werk was 35 bij 12 meter lang en werd door assistenten van LeWitt op de muur geschilderd.

In het Haagse Gemeentemuseum is momenteel een LeWitt-tentoonstelling. Museumdirecteur Benno Tempel noemt Wall drawing 621 een van LeWitts grootste werken in Nederland: ‘Er zit wel wat ironie in dat de stad die volgend jaar culturele hoofdstad van Europa is zo’n beroemd werk verliest.’

Aegon verliet het gebouw in 2016 en nam alle honderd kunstwerken mee uit het gebouw. In het geval van de muur werd dat lastiger, die bleef achter. Omdat de nieuwe eigenaar niet kon garanderen dat de muurschildering intact bleef, is besloten de witte kwast erover te halen. De nieuwe eigenaar van het pand heeft overigens wel toestemming van de erven LeWitt gekregen alvorens hij besloot de muur wit te sauzen.

Of het werk nu voor eeuwig verloren is, is overigens nog maar de vraag. Het oorspronkelijke ontwerp van LeWitt – de tekeningen en de instructies voor de kleuren en lijnen – is nog altijd in handen van Aegon en zou dus opnieuw uitgevoerd kunnen worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)