30

Woede in India om Australische lamsreclame met Ganesha

In India is ophef ontstaan over een Australische reclame voor lamsvlees. In de reclame zijn goden van zo’n beetje elke religie te zien die samen een maaltijd met lam eten: het vlees dat aanhangers van elk geloof kunnen eten. Indiase Hindoes zijn echter boos omdat ook Ganesha te zien is, een vegetariër.

‘You Never Lamb Alone’ is de naam van de nieuwe reclamecampagne. Daarin zien we onder meer Jezus die opschept dat het christelijke rockliedje op de achtergrond over hem gaat en wijn in water verandert voor Afrodite die de een na de andere tindermatch heeft. Mohammed belt dat hij er niet bij kan zijn. Ook aan tafel zitten Zeus, Boeddha, Moses en de oprichter van Scientology L. Ron Hubbard die klaagt dat hij een etentje met Tom Cruise heeft laten schieten.

Maar het is toch vooral de aanwezigheid van Ganesha die voor woede zorgt. Direct na uitzending ontving de Indiase reclamecodecommissie al tientallen klachten vanuit de Australische Indiase gemeenschap. Inmiddels hebben ook de ministeries van Buitenlandse Zaken, Landbouw en Communicatie al formele klachten ontvangen van Indiase diplomaten. De voorzitter van de Universele Raad van Hindoeïsme heeft de Australische overheid gewaarschuwd dat de reclame de export van Australisch lamsvlees kan schaden.

De organisatie achter de reclame, Meat & Livestock, heeft laten weten dat het nooit de bedoeling is geweest iemand met het spotje voor het hoofd te stoten. ‘We wilden juist laten zien dat iedereen samen kan komen voor een maaltijd, of je ons product nou gebruikt of niet.’ Ook zei hij dat Ganesha geen vlees eet of wijn drinkt in het spotje, maar dat hij inmiddels wel een lesje in ‘de nuance van religie’ heeft gekregen.

In Australië is het spotje nog gewoon te zien, in India heeft de overheid YouTube opdracht gegeven de reclame niet beschikbaar te maken.

Bron: Huffington Post

Geef een reactie

Laatste reacties (30)