13

YouTube-komiek bekritiseerd om ‘fat shaming’ video

Canadese comédienne haalt in video uit naar mensen met overgewicht

De Canadese comédienne Nicole Arbour wordt online enorm bekritiseerd om haar video ‘Dear Fat People’. Daarin haalt Arbour flink uit naar mensen met overgewicht.


Dear Fat People heeft meer dan twintig miljoen views en ging snel viral. In het filmpje maakt Arbour grappen over mensen met obesitas en de maatschappelijke acceptatie die daaromheen is ontstaan. Het fat shamen is volgens Arbour een term die nergens op slaat en verzonnen is door dikke mensen. “Fat shaming is als racisme zonder ras”, grapt de komiek in de video.

De kritiek op té dikke mensen is volgens de comédienne niet gericht naar degenen die een ziekte hebben of last hebben van ‘een beetje vet’ maar naar de 35 procent van Amerikanen met obesitas. “Als we jullie zo hard kwetsen dat jullie uiteindelijk dunner worden, is dat toch prima?”.

Met de video heeft Arbour de woede van het internet op de hals gehaald. Ook werd haar video tijdelijk van YouTube verwijderd. Een aantal Amerikaanse beroemdheden keurt de grappen van Arbour af. Zo zegt een realityster van een programma over het leven van dikke mensen: “Fat shaming is een groot probleem. Je kan geen oordeel vellen door gewoon naar iemand te kijken. Misschien is de moeder van die persoon net gestorven of kampt hij of zij met een depressie of zelfmoordneigingen. Dat zie je niet aan de buitenkant.”

Arbour trekt zich niets aan van de kritiek. Volgens de comédienne gaan de critici overdreven tekeer om een ‘humoristisch filmpje’. Op haar Twitter stelt ze dat de kritiek zo hevig is omdat ze er niet als een ‘traditionele komiek’ uitziet. Dezelfde grappen zouden van een man makkelijker geaccepteerd worden. Wel verontschuldigt ze zich voor de kinderen die zij wellicht onbedoeld geshockeerd heeft. Die zouden volgens haar – in tegenstelling tot volwassen – satire wellicht niet kunnen begrijpen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)