Laatste update 18:46
35

Zeeuwse meisjes kunnen helemaal niet terecht in urinoirs

De Amsterdamse kantonrechter oordeelde vorige week maandag dat vrouwen met hoge nood niet op straat hoeven te plassen omdat ze terecht kunnen in een zogeheten ‘krul’, de Amsterdamse uitvoering van een urinoir. “Als vrouw kun je ook in een urinoir plassen. Het is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.”

De Amsterdamse software developer Cathelijne Hornstra vindt die redenering te zot voor woorden en startte zaterdag een actie: De Eerste Landelijke Urinoirplasdag, “om op humoristische wijze aan te tonen dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen. Zij hopen hiermee aandacht te vragen voor het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen. Vrouwen uit het hele land worden nadrukkelijk uitgenodigd de (on)mogelijkheid van plassen op een urinoir, gebouwd voor mannen uit te beelden, te fotograferen of filmen, en dat te delen op social media met de hashtag #zeikwijf of #actiezeikwijf.

De oproep leverde een forse respons op, waaronder van Christien Zuidweg uit Biezelinge en Suzan Heere uit Middelburg, beiden lid van Klederdrachtvereniging Ons Boeregoed. De twee blijken met hun traditionele kleding niet eens een krul-urinoir binnen te kunnen komen, laat staan te plassen.

De politiek schoot in de vorige eeuw de Zeeuwse meisjes al eens te hulp toen de bromfietshelmplicht werd ingevoerd, dat leidde volgens Amsterdamse politici tot invoering van de snorfiets. Dat verhaal klopt niet helemaal, zocht Joop uit, maar misschien dat de Zeeuwse meisjes c.q. dames politici nu kunnen overtuigen van de behoefte aan invoering van sekseneutrale urinoirs. De nood is immers hoog. En openbare toiletten zijn gratis, dus geen cent teveel.

cc-foto voorpagina: Corry

bron: Omroep Zeeland

Geef een reactie

Laatste reacties (35)