Laatste update 17:52
20

Zes maanden cel voor plaatsen smiley op Facebook

In de Griekse stad Volos is een man tot zes maanden cel veroordeeld wegens het plaatsen van alleen een smiley onder een Facebook-posting waarin een vrouw haar bedrijf aanprees. Volgens de rechter is een smiley een symbool dat een gemoedstoestand weergeeft en kon de lachende emoticon in dit geval als smadelijk en aanstootgevend worden aangemerkt. De verdachte werd veroordeeld tot zes maanden cel. Het vonnis bevestigt het beeld dat emoji’s steeds meer onderdeel worden van het dagelijks taalgebruik.

Natuurlijk ligt de zaak in werkelijkheid wat complexer. De vrouw had eerder een zaak tegen de aangeklaagde aangespannen wegens smaad en laster. Die zaak won ze en de smiley-poster had een bevel gekregen zich verder te onthouden van lasterlijke opmerkingen. De rechter vindt de smiley een overtreding van dat verbod, schrijft de Griekse krant Taxydromos.

Er zijn in het verleden vaker rechtszaken gevoerd over emoji’s. In Frankrijk werd eerder een man veroordeeld omdat hij de emoji van een pistool naar zijn ex stuurde. Voor zo ver bekend is het voor het eerst dat iemand wordt veroordeeld voor een smiley.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)