Laatste update 16:10
0

Zo adembenemend mooi is Koerdistan

Voorjaar 2013, vlak na voorjaars- en nieuwjaarsfeest Newroz. In de Shaqlawa vallei, iets ten noorden van de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil, stijgt een luchtballon op. Het is nog voor terreurgroep IS de regio intrekt om een zelfbedacht horrorkalifaat te stichten en Koerdistan is rijp voor toerisme. Korek Telecom, de grootste telecomaanbieder in de regio en gerund door Sirwan Barzani, neef van de Koerdische president Massoud Barzani, sluit een deal met een Nederlandse ballonvaarder om in Koerdistan vluchten te organiseren. In april is het zo ver en stijgt de eerste ballon op. Aan boord bevinden zich onder andere de Nederlands-Koerdische filmmaker en schrijver Beri Shalmashi en cameravrouw Masha Osipova.

Wat de inzittenden dan nog niet kunnen bevroeden is dat de allereerste keren dat deze ballonvaarten worden uitgevoerd – er worden zo’n tien vluchten verspreid over heel Koerdistan gemaakt – ook direct de allerlaatste keren zullen zijn. Niet veel later wordt het gebied onder de voet gelopen door IS en wordt het simpelweg te gevaarlijk voor dergelijke tochten. Wat overblijft zijn de adembenemende beelden vastgelegd vanuit de mand van de ballon en die nu, tijdens Newroz, door Shalmashi met het publiek zijn gedeeld. Van besneeuwde bergtoppen en groene valleien, tot de dorpen en steden waar de inwoners massaal uit hun huizen komen rennen om de ballon te aanschouwen, tot het helderblauwe water van het meer van de westelijke stad Duhok. De korte film brengt de rijkdom van het Koerdische landschap haarscherp in beeld en laat zien dat, nu de rust is teruggekeerd in het gebied, Koerdistan een plek is om niet te missen.

Bekijk van Beri Shalmashi ook de korte film Shouted From The RooftopsEen romantisch verhaal dat zich afspeekt in het hart van een door oorlog verscheurde Koerdische stad. Wanneer Sherin naar het front vertrekt om te vechten, blijft haar gekwelde minnaar Ferhat achter in afwachting van haar terugkeer

Geef een reactie

Laatste reacties (0)