7

Zo corrupt mag je zijn van Trump

De regering Trump heeft het imago van een corrupte boevenbende. Dat komt alleen al door het handelen van de president zelf, die weigert inzicht te geven in zijn financiën en bijvoorbeeld voortdurend zijn resort Mar a Lago in Florida aan zichzelf en zijn gevolg verhuurt, op kosten van de belastingbetalers.

De meest openlijk corrupte functionaris die door Trump is aangesteld is vermoedelijk Scott Pruitt, directeur van Environmental Protection Agency (EPA), de dienst voor milieubescherming. Pruitt heeft net als Trump een broertje dood aan de bescherming van natuur en milieu en is voornamelijk bezig om regels af te schaffen. Daarnaast houdt hij er een opmerkelijke manier van opereren en declareren op na.

Vanity Fair zet wat voorvallen op een rijtje die zijn onthult door een van de leidinggevenden van zijn dienst. De klokkenluider werd prompt ontslagen maar deed een boekje open tegen een aantal volksvertegenwoordigers. Enkele voorbeelden:

– Pruitt eiste dat er voor 100.000 dollar per maand een privé-jet werd gehuurd om hem rond te vliegen, een kostenpost die bijna drie keer het totale reisbudget voor de functie bedraagt.

– Pruitt koos reisbestemmingen uit op basis van persoonlijke wensen om landen of steden te bezoeken, ongeacht of die van belang waren voor zijn beleid. Hij gaf zijn medewerkers dan opdracht “geef me iets te doen in….” Zo bezocht hij Marokko om de gasexport te promoten terwijl die export niets te maken heeft met zijn beleidsterrein.

– Pruitt liet al zijn vluchten boeken via de luchtvaartmaatschappij Delta, ook al heeft de overheid daar geen contract mee, omdat hij zo extra airmiles kon sparen.

– Pruitt gaf zijn medewerkers opdracht een excuus voor hem te vinden om in Oklahoma te zijn, zijn thuisbasis, zodat hij daar op kosten van de belastingbetalers lange weekenden kon doorbrengen, naar verluidt om zijn verkiezingscampagne voor te bereiden.

– Pruitt verbleef in hotels die ver boven de richtlijnen van de overheid kostten, tot soms 300 procent meer. In Italië en Australië weigerde hij de veilige hotels die door de ambassades waren voorgedragen om op luxueuzere plekken te logeren, die minder veilig waren.

– Pruitt overschreed de herinrichtingskosten van zijn kantoor (maximaal 5000 dollar) met onder meer een geluiddichte telefooncel van 43.000 dollar en een bureau van meer dan 2000 dollar.

– Pruitt eiste dat hij met zwaailicht en sirenes werd vervoerd om zo snel door het verkeer te kunnen en gaf zijn chauffeurs opdracht de maximumsnelheid te overschrijden en rood licht te negeren in woonwijken.

– Pruitt gebruikte personeel om wekenlang nieuw particulier onroerend goed voor hem uit te zoeken.

En nog veel meer.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)