62

Zo erg is het om blank te zijn, volgens blanken

MTV komt met documentaire die onderzoekt hoe blanke Amerikanen denken over ras

Blanke Amerikanen hebben het maar zwaar. Ze kunnen niets zeggen of ze worden voor racist uitgemaakt, vinden ze. Het is een geluid dat je hier in Nederland ook hoort. De documentaire ‘White People’, gemaakt in opdracht van MTV, duikt in die gedachtenwereld. Hoe denken jonge blanke Amerikanen over de multi-etnische samenleving en zichzelf. Alleen de trailer al doet bij menig kijker de consumptie op het beeldscherm belanden.


‘White People’ is gemaakt door de gelauwerde documentairemaker Jose Antonio Vargas, die onder meer faam verwierf met een persoonlijk relaas over zijn leven als illegale immigrant in de Verenigde Staten. Hij werd geboren in de Filipijnen, belandde als kind in de VS, groeide er op en ontdekte pas na jaren, toen hij een rijbewijs ging aanvragen dat hij illegaal was.

In ‘White People’ laat hij vijf blanke jongeren aan het woord en confronteert ze met jongeren uit andere etnische groepen, zoals bijvoorbeeld indianen. Hij laat zien dat de blanken altijd degenen zijn die de dienst uitmaken en bepalen wat anderen moeten vinden. Zelfs in de discussie over racisme, aldus Jose Antonio Vargas.

White People wordt op 22 juli in de VS uitgezonden in het kader van de serie ‘Look Different’.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)